Kronkelend door het Gents Design museum

De Lente komt eraan, maar de dagen tellen nog maar weinig zonuren. Dat vraagt om gezellige museumbezoekjes. In het vorige artikel bezochten we het S.M.A.K. museum en deze keer gaan we richting Design museum in Gent. Het museum is gelegen in de gezellige Jan Breydelstraat, niet ver van het Gravensteen en sluit binnenkort de deuren voor verbouwingen. Dus het is je laatste kans om nog snel even binnen te glippen.

Buitenstebinnen

Wat me direct opviel, is dat het gebouw veel karakter heeft. Het is niet modern wat het net leuk maakt. Voor je aan je museumwandeling begint kan je eerst een kijkje nemen op de pittoreske binnenplaats. De winter is perfect om musea te  bezoeken. Niet alleen omdat je dan knus binnen zit maar ook omdat je kan genieten van de gezellige wintersfeer. Dit kan je bewonderen op de binnenplaats van het Design Museum. Daar staat de tijd staat even stil. Nadat je de vestiaire hebt gebruikt begin je aan de museumroute. 

Klauteren in de sofa

Het grootste deel van het museum draait rond het tienjarig bestaan van Fien Muller en Hannes Van Severen. Beter bekend als Muller Van Severen, een Gents kunstenaarsduo. Zij werken al sinds 2011 aan een inspirerende creatie van sculpturale meubelstukken en objecten. Het design museum heeft hen gevraagd om van een 100-tal collectiestukken hun eigen ding te maken. Op de eerste verdieping vind je allemaal meubelen met een speciaal element. De meubelen staan op grote kleurrijke doeken. De collectie gaat van een zitzak in de vorm van een voet tot een zetel die evengoed een klimrek kan zijn. Ik verschoot er een beetje van want zoiets had ik nog nooit gezien. Wat ook direct mijn aandacht trok is het groene illusietapijt. Het lijkt op drie vierkanten die uit de grond komen, maar in werkelijkheid zijn het gewoon drie vormen in een tapijt. 

Materiaal met een verhaal

Na mezelf even te laten omringen door gekke meubelen wou ik even iets anders dan grote voeten en kronkelende banken. Perfect om me naar het volgende thema ‘Object Stories’ op de tweede verdieping te begeven. Object Stories is een frisse blik op de rijkdom van de collectie van het design museum. Het gaat terug in de tijd tot het jaar 1805. Je kan kiezen uit zes routes met elk een thema om te volgen. Er is Children’s Choices, Curiosity, Making Matters en meer. Deze keer koos ik de vierde route ‘Responsible objects’. Allemaal voorbeelden doorheen de geschiedenis van kwalitatief meubilair, doe-het-zelfdesign en ecologische designstrategieën zoals recyclage en lokale productiemethodes. Het kunstwerk dat volgens mij het meest tot de verbeeld spreekt heet “Sea Chair” gemaakt door Studio Swine. De Sea Chair is een goed voorbeeld van een ecologisch kunstwerk. Het gaat om een stoel gemaakt van plastic uit onze oceaan. De stoel werd gemaakt door lokale vissers die plastic uit het water vissen en het verwerken in de oven op de vissersboot tot een stoel. Als je lang genoeg blijft staan, ruik je de zee een beetje. Ook de bekende ‘mushroom lamp’ die ik al weken voorbij zie komen op Pinterest, zag ik staan in het museum.

Als je benieuwd bent naar de andere routes die ongetwijfeld even interessant zijn, zul je zelf deze week nog eens een kijkje moeten nemen in het Design Museum. Niet alleen de kunstwerken zijn intrigerend, ook vind ik de architectuur van het gebouw prachtig. Ik ga zeker eens terug eens het museum verbouwd is in 2024 en hopelijk jullie ook.

https://youtu.be/rJVCkY7Psr8

Een reactie achterlaten