JEF festival opent een wereld voor de jonge generatie

“We zijn niet te vergelijken met Kinepolis, JEF festival is zoveel meer dan cinema.”

JEF festival is een filmfestival met een perfecte mix van unieke jeugdfilms en nieuwe mediatechnologieën. Dit jaar is het centrale thema ‘wetenschap’. Op verschillende locaties in Vlaanderen kunnen kinderen en jongeren deelnemen aan medialabs en masterclasses over o.a. bioscoopologie. Wij gingen langs bij het Gamelab in de Sphinx.

Lukas De Block, verantwoordelijk voor de filmeducatie & distributie bij JEF, vindt het belangrijk om een filmfestival voor jeugd tussen twee en zestien jaar te organiseren. “Ons aanbod is heel divers en de focus ligt niet op bekende figuren. We mikken op de (inter)nationale filmsector. Zo krijgen kinderen de kans om ruimer te denken en rijkt hun ervaring verder dan een PAW Patrol- of Spidermanfilm.”
Naast jeugdfilms is er ook randanimatie waar kinderen nieuwe media kunnen ontdekken. “Bij JEF festival vullen storytelling en interactie elkaar perfect aan. We willen jonge kinderen verbazen van audiovisuele technologieën en hen ermee laten experimenteren”, vat De Block vastberaden samen.

Een match tussen kunst en technologie

Het Gamelab is een combinatie van AR en VR. Zo is er bijvoorbeeld de augmented reality (AR) zandbak, een installatie van Nerdlab, waarin kinderen hun eigen landschap kunnen creëren. Zelfs de oma’s en opa’s geloven hun ogen niet: “Dit is gewoonweg geniaal. De kinderen zouden zich uren kunnen bezighouden met zo’n zandbak. Ik wist niet dat kunst en technologie op zo’n kindvriendelijke manier samengingen.”

Een andere realiteit

Virtual Reality (VR) is eerder voor jongeren vanaf acht jaar. Een simpele bril zorgt ervoor dat kinderen volledig afgeschermd zijn van hun omgeving. Ze krijgen een keuzemenu voorgeschoteld van games zoals tennis of bowling, maar ook een korte VR-film is een optie. De Block legt uit waarom: “Zo’n virtueel spel is vaak te intens voor jonge kinderen. Te veel prikkels zorgen voor verwarring. Daarom zijn er animatiefilmpjes waarbij het kind ronddwaalt in een verhaal en er 360° kan rondkijken.”

Maar wat vinden de kinderen er zelf van? Raf (7) staat versteld van de technologische uitvinding: “Ik moest blokken kapot slaan met een zwaard. Het bakje trilde als ik iets raakte: het leek allemaal zo echt, ik wil nog eens!”