‘Wie ben ik? Waar kom ik vandaan?’ Het zijn vragen die voor veel jongeren centraal staan tijdens hun zoektocht naar zichzelf. Voor jongeren die geadopteerd werden, zijn deze vragen vaak nog belangrijker en helaas ook iets moeilijker te beantwoorden. Speciaal voor die jongeren richtte Steunpunt Adoptie daarom a-Buddy op, een uniek online platform die jongeren en volwassenen met een adoptieachtergrond met elkaar in contact brengt.
De aftrap
Met een feestelijke receptie werd vrijdag (28/09) de website a-Buddy gelanceerd. Op de planning stonden enkele interviews met geadopteerde volwassenen die buddy zijn binnen het project. Ook enkele specialisten in online hulpverlening en adoptie kwamen er hun mening geven over het project.
Philippe Bocklandt, specialist in online hulpverlening benadrukte het nut en de voordelen van een online platform om jongeren te ondersteunen en informeren. Daarnaast kwam ook Ariane Van Den Berghe, adoptieambtenaar, een toelichting geven over het belang van nazorg bij adoptie.
Dat er nood is aan een dergelijk project, daar is volgens Inge Demol, directeur van Steunpunt Adoptie, geen twijfel over mogelijk. “Er gaat altijd zeer veel aandacht naar het gezin in het begin van de adoptie, maar we merken dat er heel weinig begeleiding is van iets oudere kinderen die geadopteerd zijn. Van heel wat oudere geadopteerden kregen we te horen dat zij tijdens hun jeugd vaak nood hadden aan steun van een lotgenoot.”
Daarop besloot het Steunpunt het project a-Buddy op te starten, een project dat uniek is in haar soort. A-Buddy is het enige project die focust op de iets oudere groep van geadopteerden en ze online in contact brengt met volwassen geadopteerden, de ervaringsdeskundigen zeg maar. “We hopen dat dit project de drempel voor jongeren verlaagd en ze makkelijk vragen durven te stellen, of dat nu praktische of persoonlijke vragen zijn.”, aldus Demol.
Een uniek project
Het online platform biedt verschillende mogelijkheden voor de jongeren. “Eerst en vooral willen we de jongeren een veilige omgeving bieden om hun hart te luchten, raad te vragen of gewoon eens een goede babbel te hebben met iemand, zonder daarbij hun hele verhaal te moeten vertellen of te moeten zeggen wie ze zijn.”
Naast de mogelijkheid om anoniem te chatten, kan je ook een vaste buddy aanvragen om te chatten of eventueel eens een babbel mee te doen in real life. “Heel wat jongeren zoeken hulp of raad op sociale media, maar dat is niet altijd veilig en kan ook niet altijd anoniem. Op ons platform kan dat wel, dus we hopen zo veel jongeren aan te trekken.” Of dat ook lukt, zullen we maandag weten. Dan starten de eerste chatsessies met de buddy’s.
Wil je meer weten over het project, neem dan een kijkje op de site.