Tijdmachine in je kledingkast
De wereld van mode is voortdurend in beweging, met een constante stroom van nieuwe trends en stijlen die opkomen en weer verdwijnen. Toch valt het op dat bepaalde modetrends uit het verleden steeds weer een comeback maken, maar is er hier een reden voor? Stap in de wereld van mode en ontdek hoe de geschiedenis zich herhaalt!
Wat is een trend?
Er bestaan twee termen om modeverschijnselen te beschrijven: een hype en een trend. Terwijl beide termen kunnen verwijzen naar modeverschijnselen die snel de aandacht trekken, is er een belangrijk onderscheid tussen de twee. Een hype is een modeverschijnsel dat snel opkomt, maar snel weer verdwijnt. Een hype is een kortstondige rage die gedreven wordt door sociale media. In tegenstelling tot een hype, heeft een trend de neiging om langer te blijven bestaan en heeft het een grotere invloed op de maatschappij. Trends zijn een afspiegeling van wat er op dat moment gebeurt in de maatschappij. De financiële situatie, de politieke gebeurtenissen en wat er in de media verschijnt, hebben allemaal invloed op de opkomst van modetrends. Ontwerpers zijn diegenen die deze signalen het snelst oppikken en het dan verwerken in hun ontwerpen.
Vanaf wanneer is iets een trend?
Een trend ontstaat als veel mensen iets nieuws omarmen. Een trend moet een lange tijd aanhouden, zodat de trend genoeg tijd heeft om zich in de maatschappij in te nestelen. Opvallend is dat trends tegenwoordig veel korter van duur zijn en er veel trends tegelijkertijd bestaan. Dit verschijnsel komt voort uit onze obsessie met individualiteit en het groeiende belang van een eigen identiteit. Mensen willen zichzelf op allerlei vlakken ontplooien, hun eigen weg banen en hun eigen keuzes maken. Dit verlangen naar individualiteit zorgt ervoor dat mensen steeds meer belang hechten aan originaliteit. Het verklaart ook waarom vintage en tweedehandskleding de voorbije vijf jaar zo populair zijn. Vintage kleding heeft een unieke uitstraling die zich onderscheidt van de gebruikelijke trends. Volgens modesociologe Aurélie Van de Peer moet een kledingstuk minstens 20 jaar oud zijn voordat we het als vintage kunnen beschouwen. Dit draagt bij aan het tijdloze karakter van vintagekleding, waardoor het een blijvende aantrekkingskracht heeft.
Modetrends doorheen de jaren.
Ontdek de evolutie van mode door de decennia heen en hoe deze trends nog altijd van invloed zijn op de moderne modewereld. Elk decennium heeft zijn eigen unieke modetrends. Onderstaande tijdlijn laat zien hoe mode een weerspiegeling is van de cultuur, de samenleving en de veranderende normen in elk tijdperk. Ontdek de modeontwikkelingen, van iconische trends uit het verleden tot hedendaagse invloeden en inspiraties.
Of je nu een liefhebber bent van vintage mode of juist de nieuwste trends omarmt, één ding is zeker: de mode van vroeger blijft inspireren en invloed uitoefenen op de hedendaagse modewereld.
De visie van modejournalist David Devriendt
David Devriendt is modejournalist en lifestyle editor bij NINA Magazine.“De geschiedenis herhaalt zichzelf. Het zit in de menselijke natuur om terug te grijpen naar dingen die we kennen van vroeger. Mensen die trends neerzetten hebben vaak de werkelijke tijd van de trend niet meegemaakt. Ze romantiseren de nostalgische golf van de modetrend. Maar waarom zitten we zo in die nostalgiegolf? Met die nostalgie grijpen we terug naar het verleden, wat troost en comfort biedt. We weten niet wat de toekomst brengt, dus verlangen we naar het herbeleven van het verleden. Nostalgie is een mooie eigenschap, maar kan ook gevaarlijk uit de hoek komen. We kijken te veel naar het verleden en gaan zo niet vooruit in de maatschappij. Het kan eng zijn. Niemand kan het warm water opnieuw uitvinden, waardoor ze een trend van vroeger terugbrengen en aanpassen aan de hedendaagse tijd. Het is moeilijk om van scratch te beginnen, omdat we een beperkt kader aan kleding hebben, waardoor het makkelijk is om terug te grijpen naar vroeger. Een modetrend blijft natuurlijk heel subjectief. Iedereen kijkt door z’n eigen bril en z’n persoonlijke leefwereld.
“Ik heb marketing gestudeerd en ik heb geleerd dat een modetrend meerdere fases heeft. Zo hebben we de ‘Early Adopters’, die meestal bestaan uit een oudere generatie die de nieuwe mode omarmen. Een modetrend leeft, is complex, breekt door en sterft af.”
David Devriendt (Foto: @aciddavid op Instagram)
De eerste fase van een trend begint met de ‘Early Adopters‘. Dit zijn de mensen die als eerste de nieuwste modetrend ontdekken en omarmen. Zij zijn modebewust en hebben een sterke interesse in vernieuwing. Vervolgens verspreiden de zogenaamde ‘Influencers‘ de opkomende trend via sociale media en andere communicatiekanalen. Dit zijn bekende mensen die veel invloed hebben op hun volgers. Als de trend voldoende bekendheid heeft gekregen, is het tijd voor de volgende fase; ‘High Fashion‘. Dit houdt in dat de grote modehuizen, zoals Chanel, Gucci en Dior, de nieuwe trend opnemen in hun ontwerpen en hiermee de trend verder populariseren. Bedrijven die zich richten op massaproductie van kleding en accessoires pikken vervolgens de trend op in de ‘Low-fashion‘ fase. Deze bedrijven staan ook wel bekend als fast-fashionbedrijven en zijn onder andere te vinden op platforms zoals Shein en Aliexpress. Wanneer een trend aan zijn einde komt, wordt dit aangeduid als ‘Death‘. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals de opkomst van een nieuwe trend die de aandacht van het publiek trekt, of simpelweg omdat de trend zijn aantrekkingskracht heeft verloren en niet langer relevant is in de huidige maatschappelijke context. Het einde van een trend wordt vaak als negatief gezien, maar het betekent niet altijd het einde van het idee of de stijl van de trend. Dit zien we door het feit dat bepaalde modetrends van vroeger steeds terugkeren.
De visie van modeontwerpster Meryll Rogge
Meryll Rogge werkte lang als hoofdontwerpster bij Dries van Noten voordat ze haar eigen weg insloeg met haar eigen kledinglijn ‘Meryll Rogge’. Dries Van Noten is een Belgische modeontwerper en heeft internationale bekendheid verworven als lid van de ‘Antwerpse Zes’.“Ik weet niet waarom modetrends terugkeren, maar ik denk wel dat er telkens een vernieuwing wordt toegevoegd aan de trend. Er zit een zekere nostalgie in, omdat men vaak gelooft dat alles vele jaren geleden beter was. Het brengt een soort comfort met zich mee, maar er wordt nooit iets klakkeloos gekopieerd. Veel mensen raken ook geïnspireerd door verschillende aspecten die ze zelf niet hebben meegemaakt. Neem bijvoorbeeld de 20-jarigen die gepassioneerd zijn door de kledingstijl van de jaren 90, hoewel ze die periode zelf niet hebben meegemaakt. Ik denk dat dit fenomeen al heel lang aan de gang is. Het is altijd een soort pulling en pushing van verschillende stijlen dat zich niet alleen in de modewereld afspeelt, maar ook in andere takken van de applied arts.”
Meryll Rogge (Foto: Sloan Laurits)
De visie van modeonderneemster Jill Van Vooren
Jill Van Vooren, ook bekend als Jill Shaw, is oprichter en creatief directeur van het modebedrijf ‘Crush Cashmere’.
“Mode is buitengewoon tijdloos. Ik volg mode op de voet en zie dat veel trends weer opduiken en worden opgepikt door bepaalde films, artiesten en muzikanten. Alles wat mijn moeder bewaard heeft uit de jaren 90 is nu weer cool, zoals croptops en Buffalo-schoenen. Ontwerpers zijn geïnspireerd door trends uit het verleden en pikken dit op, because they can. Net zoals wij allemaal geïnspireerd zijn door wat er eerder gecreëerd is op vlak van mode. Op die manier verwerken ontwerpers trends uit het verleden in hun huidige ontwerpen. Zodra een ontwerper van naam een trend weer oppikt, volgen grote winkelketens zoals H&M en Zara snel. Welke trends zullen terugkeren, kan ik niet met zekerheid zeggen. Wat ik wel zie, is dat we ons bevinden in een tijdperk waarin duurzaamheid en tijdloosheid steeds belangrijker zijn. Ik zie steeds meer mensen die in mode geloven en op zoek gaan naar tijdloze producten. Daarom is de fashion van nu misschien niet per se trendy, maar wel gericht op duurzaamheid.”
Jill Shaw (Foto: Jill Shaw op Spotify)
Hoe komt het dat modetrends steeds terugkeren?
De jaren 70 werden gekenmerkt door olifantenpijpen en de jaren 90 door grunge flanelletjes. Ons decennium zal niet gekenmerkt worden door bepaalde modestuks, maar door de trend van duurzaamheid. Dit is de grote reden waarom modetrends uit andere decennia steeds een comeback maken. Dit decennium draait om het herleven van trends en het bevorderen van duurzaamheid op allerlei vlakken. We stoppen met het najagen van vluchtige mode-items en omarmen in plaats daarvan het hergebruik van kleding. We willen terug naar vroeger. Vintage en tweedehandskleding worden populairder en mensen investeren liever in tijdloze en kwalitatieve stukken. Het is van groot belang dat we niet vergeten dat mode subjectief is, zoals David Devriendt ons vertelde. Mode is een complex fenomeen dat niet eenvoudig te definiëren is. Het is een vorm van zelfexpressie die voor iedereen anders is. Er zijn mensen die graag teruggaan naar de jaren 70, terwijl anderen hun eigen unieke stijl creëren door verschillende trends te combineren.
- Vorig artikel 10 JAAR MEDIARAVEN 🎉
- Volgend artikel Mini-beleefboerderij De Stege