Maandagochtend, 7u30. Twee zachte handen glijden voor je ogen: “Raad eens wie het is”, hoor je haar zeggen. “Domme vraag”, denk je glimlachend bij jezelf. Je herkent haar geur al. Je draait je om. Daar staat ze. Eindelijk! Een knuffel, een kus en een warm gevoel vanbinnen. Hand in hand loop je de speelplaats op. Je dag kon niet beter beginnen.
“Héla, jullie daar!” kraakt de raspende stem van de onderdirecteur. “Je kent het schoolreglement toch? Eén tegel afstand tussen jullie! Handen los!” Diep vanbinnen wist je dat dit ging gebeuren, maar dat maakt het niet minder hard. Je laat haar hand los en het voelt alsof je een stuk van jezelf achterlaat. “Ik haat die regel”, denk je bij jezelf. Je dag kon niet slechter beginnen.
Leerlingen worden vaak niet betrokken bij het opstellen van het schoolreglement
Students unite!
Heb jij op je school ook zo’n vreemde regels? Wil je daar iets aan doen, maar weet je niet echt hoe? Dan is de Inspraakdag van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) iets voor jou. Op 2 maart verzamelden delegaties van meer dan honderd Vlaamse scholen in het Vlaams Parlement in Brussel om hun schoolreglement onder de loep te nemen. Leerlingen doen voorstellen, directieleden kijken wat kan en experten begeleiden de gesprekken. Da’s de Inspraakdag in een notendop.
De Regelaars
De focus ligt dit jaar op het schoolreglement. Dat moet helder en duidelijk zijn, maar “veel scholieren zitten nog met vragen”, vertelt Rania el Mard, voorzitster van de VSK, “Vandaag komen we samen om die vragen weg te werken. Bovendien merk je dat op veel scholen de leerlingen niet betrokken worden bij het het evalueren van het schoolreglement. Op deze Inspraakdag kan dat wel.”
Net om die reden zakte Elia ook af naar Brussel: ze wil iets veranderen aan de gsm-regels op de Steinerschool in Lier. “Als je nu drie keer ongepast je gsm gebruikt, schorst de school je.”
Dat vinden de leerlingen nogal drastisch, dus hebben ze een alternatief: “Wie vijf keer ongepast zijn gsm gebruikt, moet de regels over gsm-gebruik uit het hoofd leren en daar de volgende dag een toets over maken. Slaag je daar niet voor, dan krijg je een boek voorgeschoteld waar je een werkstuk over moet maken.”
In een ideale wereld is er vanaf morgen in elke school een inspraakdag te vinden
Hoe moet het verder?
Aan intenties geen gebrek, maar wat komt er nadien nog van? De kans bestaat dat het enkel bij goede bedoelingen blijft. Dat beseft Rania el Mard ook: “Opvolging is zo belangrijk. We zullen blijven vergaderen met de onderwijskoepels om ervoor te zorgen dat de schoolreglementen een pak duidelijker worden. Bovendien moeten de regels vaak genoeg herzien worden in samenspraak met de leerlingen. In een ideale wereld is er vanaf morgen in elke school een inspraakdag te vinden.”