Riewke, vrijwilliger bij AFS: “Ik wil dat iedereen dit gelukzalige gevoel kan ervaren”

Vanaf 25 februari tot en met 5 maart is het ‘Week van de Vrijwilliger’. België telt maar liefst 1 miljoen vrijwilligers die zich telkens met passie inzitten voor een specifieke organisatie! Ravagemaker Louise zet vandaag Riewke Franco, vrijwilliger bij AFS, in de kijker.

Wie is deze vrijwilliger?

“Mijn naam is Riewke, ik ben 21 jaar en studeer Rechten aan Universiteit Gent! Sinds 2020 ben ik vrijwilliger bij AFS. Het jaar ervoor heb ik zelf met AFS een jaar in Brazilië gestudeerd om daar mijn zesde middelbaar over te doen.”

Wat is ‘AFS’?

“AFS staat voor American Field Service. Het is een internationale uitwisselingsorganisatie die specifiek op vrijwilligers draait. De organisatie geeft jongeren de kans om voor een periode van drie maanden tot een jaar te integreren in een andere cultuur. De organisatie bestaat sinds 1947 en is actief in meer dan vijftig landen over de hele wereld!”

Waarom ben je vrijwilliger bij ‘AFS’?

“Mijn oudere broer is in 2009 een jaar naar het buitenland geweest, zo heb ik AFS leren kennen. De vrijwilligers komen met AFS in contact omdat de organisatie ook schoolbezoeken doet. Ik heb deze organisatie gekozen omdat ik het gelukzalige gevoel dat ikzelf in Brazilië heb ervaren, wil delen met anderen! Door mijn tips en verhalen te delen, help ik hen op weg en dat geeft me enorm veel voldoening”

Wat doe jij als vrijwilliger?

“Ik ben vrijwilliger bij AFS Brugge, waar we ongeveer met 10 zijn. We vergaderen twee keer per maand. Alle vrijwilligers zetten zich in met passie voor wat ze doen! We begeleiden Vlaamse studenten die in het buitenland zitten en zijn hun counselor, dat kan vergeleken worden met een meter/peter voor iemand in het buitenland. We staan fysiek of telefonisch voor hen klaar bij moeilijkheden. Verder doen we huisbezoeken om gezinnen te informeren over AFS, begeleiden we de internationale studenten die in België studeren en organiseren ook weekenduitstapjes.”

Hoe zien die uitstapjes eruit?

“Alvorens iemand naar het buitenland vertrekt zijn er workshops. Ik deel samen met de andere vrijwilligers die op uitwisseling geweest zijn, mijn ervaringen. De workshops die aangeboden worden richten zich op het leren kennen van jezelf, stereotype beelden van een bepaald land bespreekbaar maken, omgaan met heimwee enzovoort. We volgen hierbij een draaiboek die door de Volwassen Begeleiding is opgesteld, zij zijn geen vrijwilliger.”

Hoe was jouw ervaring in Brazilië?

“Brazilië was fantastisch! Ik had mijn top 3 opgegeven en kreeg ‘Campo Grande’ in Brazilië toegewezen, daar ben ik heel dankbaar voor. Nieuwe culturen ontdekken en mensen uit verschillende landen ontmoeten die elk een verhaal met zich meedragen, dat is een onvergetelijke ervaring! Natuurlijk was het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Een jaar in het buitenland betekent ook, jezelf tegenkomen, alleen zijn en de steun van thuis missen.”

Hoe komt ‘AFS’ financieel tussen?

“Het gastgezin wordt vooraf al in orde gebracht, ik hoefde dus niet te betalen voor mijn verblijfplaats. Ik ben van gastgezin veranderd, omdat het binnen mijn gastgezin niet klikte. AFS heeft me hier meteen mee geholpen. In het inschrijvingsgeld van een studie in het buitenland zitten de schoolboeken, vliegtickets en verzekeringen. Uitstapjes, kledij, eten en drinken betaalde ik extra”.

Wat heb jij geleerd uit vrijwilliger zijn?

“Vorig jaar was ik counselor voor een Argentijns meisje en zij voelde zich niet goed bij haar gastgezin in België. Ik heb geleerd hoe ik met moeilijke situaties als deze kan omgaan en gemerkt dat ik echt een steun kan bieden door er voor haar te zijn. Verder heb ik geleerd hoe ik kan omgaan met verschillende karakters. Mijn levensbeeld in het algemeen is veranderd! Ik ben veel meer open-minded!

Welke herinnering is jou het meest bijgebleven?

Mijn gastgezin was voor mij echt belangrijk, ik noemde hen echt ‘mijn familie’. Ik sprak ze niet aan met hun voornaam, maar wel met: mama, papa, broer en zus. Eén moment kiezen dat mij het meest is bijgebleven is moeilijk, maar deze herinneringen zal ik nooit vergeten: