Jonge auteurs in de kijker

Veel talent van eigen bodem gaat onopgemerkt aan ons voorbij. Daarom zet Ravage drie schrijfsters in de spotlight. Wat hebben deze drie jonge vrouwen gemeen? Ze hebben alle drie al een boek uitgebracht, en dat toen ze begin de twintig waren. Rani De Vadder kwam in februari met haar debuut Toxine uit, een Young Adult fantasy roman. Eline Wijns heeft al 3 boeken op haar naam staan, haar recentste Young Adult roman De Geheimen Van De Zee kwam vorig jaar in oktober uit. Ook Aya Sabi heeft niet stilgezeten. Deze 24-jarige bracht in 2017 haar boek Verkruimeld Land uit.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is… inspiratie

De voornaamste vraag die auteurs te horen krijgen is: ‘van waar haal je je inspiratie’? De inspiratie komt van wat we zien en horen in het dagelijks leven. “Ik denk dat ik uit alles inspiratie haal. Vaak uit boeken die ik zelf heb gelezen of films die ik heb gezien. De personages en de scènes uit mijn boek zijn niet echt gebaseerd op dingen uit het echte leven. Soms kijk ik naar een film en vind ik de slechterik echt leuk of een ander aspect van de film en zo verzamel ik eigenlijk allerlei dingen uit films, boeken en series en maak ik mijn eigen origineel verhaal. En dit doe ik dan tot ik denk ‘dit is het’. Het kan wel zijn dat ik dingen uit het echte leven haal, maar dat is dan voornamelijk voor het creëren van personages.”

Eline haalde de inspiratie om een boek te schrijven uit een bestaande boekenreeks, namelijk de Harry Potterreeks. “Toen ik die boeken las had ik zoiets van dat wil ik ook kunnen, ik wil mensen met woorden kunnen raken. En vanaf dat moment ben ik beginnen opletten. Die inspiratie is van overal gekomen, uit elementen vanuit het echte leven of dingen die ik in een film heb gezien of in een boek heb gelezen. Het komt een beetje van overal. En dat breng ik dan samen in één verhaal.”

Aya haalde het idee om Verkruimeld land te schrijven uit een documentaire die ze als kind heeft gezien. “Ik wist al sinds kleins af aan dat ik auteur wilde zijn, maar de inspiratie kwam van een documentaire die ik gezien heb toen ik 11-12 jaar oud was. Het ging over kinderen die bezeten werden verklaard in Centraal-Afrika. Die documentaire heeft me zo naar de keel gegrepen dat ik dacht van ‘hier moet ik iets mee doen’. Ik heb dan het boek geschreven en naar wel 20 uitgeverijen verstuurd, maar niemand wou er iets van weten. Ik heb het herwerkt naar een verhalenbundel dat één verhaal voorstelt.”

Auteur Rani De Vadder leest een stuk uit haar Young Adult debuut Toxine. Bekijk het hier.

Leve de name generators!

Hoe kiezen deze schrijfsters namen voor hun personages? “Wat ik soms doe is in Word op mijn toetsenbord tokkelen en zien wat daarvan komt.”, vertelt Rani. “Vaak neem ik dan twee stukken en plak ik die aan elkaar tot ik denk van ‘ah dit klinkt goed’. Vex stond tussen mijn getokkel en dat vond ik gewoon heel sexy klinken. Wat ik ook soms doe is een naam afkorten of een stuk uit een naam pakken om die bij een andere toe te voegen. En als laatste optie heb je natuurlijk nog de name generators!”

Eline heeft altijd een lijstje met leuke namen in haar achterzak zitten, zo kan ze, wanneer het moet, de naam van haar hoofdpersonages aanpassen. “Ik wou mijn personage eerst Robyn noemen, maar ik heb daar veel negatieve feedback op gekregen. Ik heb namelijk een lijstje met namen die ik leuk vind, dus elke keer dat ik een personage een naam moet geven, kijk ik op dat lijstje. Charlotte stond daar op en dat vond ik wel passen.”

Aya gaat voor een andere aanpak en kiest ervoor om geen namen te geven aan haar personages in Verkruimeld land. “Ik wou eigenlijk een boek schrijven dat ver lag van mijn eigen denkwereld, of van wat anderen denken dat mijn denkwereld is. Ik wou niet dat het boek geclassificeerd zou worden als migrantenliteratuur. Door mijn personages geen namen te geven, moet de lezer mijn verhaal ontdekken met zijn of haar eigen kennis en wat er in zijn of haar rugzakje zit.”

Een echte aanrader

Als Rani één boek zou moeten kiezen, kiest ze waarschijnlijk Schim & Schaduw van Leigh Bardugo, het eerste deel in de Grisha trilogie. Dat boek is ook de aanzet geweest om Toxine te schrijven, vertelt de jonge schrijfster. Haar favoriete personage is de Duisterling. “Ik hou van de dark bad guys in een serie. Ik vind dat megasexy!”

Eline heeft drie verschillende lievelingsboeken die elk een periode in haar leven tekenen. Als kind was haar favoriete boek De brief voor de koning van Tonke Dragt. Als jongvolwassene was ze gek van de Harry Potterreeks en nu is haar all-time-favorite De dochter van de zeemeermin van Lydia Rood. “Die drie betekenen heel veel voor mij, zeker de Harry Potterboeken. Dankzij die boeken ben ik beginnen schrijven.”

Aya heeft geen boek dat altijd haar nummer één is geweest. “Als je mij die vraag op een ander moment had gesteld dan zou ik een heel ander antwoord geven.” Op het moment van het interview was haar keuze Logboek van een onbarmhartig jaar van Connie Palmen. Aya legt uit hoe eerlijk Palmen haar boeken aanvoelen. “Wanneer ik iets van haar lees voel ik haar emoties. Er zit een soort ruwheid in haar schrijven en dat vind ik heel mooi.”

#KoopLokaal

“Ik zou zeggen: koop lokaal!” zegt Rani. “Zeker in deze tijden is het als boekhandel in België niet makkelijk om overeind te blijven. Dus koop lokaal en koop Vlaams. Als je toch een boek van een Engelstalige auteur wil lezen, wacht dan tot dat boek in het Nederlands is uitgebracht.”

Eline is van dezelfde mening en wil de Vlaming oproepen om auteurs van eigen bodem wat meer te steunen. “Steun lokale schrijvers, er is heel veel talent in Vlaanderen. Ik zou het ook leuk vinden als Vlaamse platformen de schrijvers van hier zouden promoten.”

Aya wil als laatste dit nog meegeven: “Lees niet wat alle anderen lezen. Het is blijkbaar zo dat Vlamingen weinig boeken kopen en als we er dan kopen zijn het vaak dezelfde. Dit is zo omdat het boek vaak populair is of is aangeraden door vrienden of collega’s. Probeer dus zoveel mogelijk verschillende boeken te lezen en ga af op je eigen gevoelens en niet wat andere mensen denken.”

Auteur Eline Wijns leest een stuk uit haar nieuwste boek De geheimen van de zee. Bekijk het hier.

Geïnteresseerd om na deze interviews één van deze boeken te lezen? Bekijk hier de korte inhoud! Klik op de foto om naar de Standaard Boekhandel doorverwezen te worden. #KoopLokaal

Toxine

bol.com | Toxine, Rani de Vadder | 9789463967075 | BoekenAls Offer en bezit van de Opperheer heeft Khala geen beslissingsrecht over haar eigen leven. Want hij wil haar bijzondere gave, haar Talent om te doden door een enkele aanraking, voor zichzelf gebruiken. Enkel zo kan hij de toxische macht over zijn rijk vergroten en zijn vijanden voorgoed vernietigen.

Om uit zijn klauwen te blijven, moet Khala vluchten. Samen met een mysterieuze bandiet en een roodharige furie begint ze aan een hels avontuur. Tot ze tijdens haar vlucht de uitgelezen kans krijgt om zelf de strijd met de Opperheer aan te gaan. Daarvoor moet ze echter tot het uiterste gaan. En om te winnen, moet ze doden.

Maar zijn haar bondgenoten wel te vertrouwen? En wie is de Zwarte Slang die haar overal weet te vinden?

De geheimen van de zee

Wanneer de achttienjarige meermin Charlotte vlucht voor haar toekomst zorgt een onverwachte storm dat ze verder van haar familie is verwijderd dan ze had gewild. Wanneer kort daarna op het strand van Kopenhagen een ‘Jane Doe’ aanspoelt bouwt ze een nieuw leven op maar dan ontdekt ze dat haar oude leven veel meer met de zee te maken heeft dan ze aanvankelijk had gedacht.

Verkuimeld land
Verkruimeld land
Water en droogte, oorlog en vrede, leven en sterven, haat en liefde, heerschappij en machteloosheid, zij schuwt de grote thema’s niet. Aya Sabi portretteert ‘het land van uitersten’ in een wijs en raadselachtig verhaalmozaïek. Van een vroedvrouw die bij de baby’s die ze ter wereld brengt enkel sterfelijkheid, ziet tot een tienermeisje dat ‘s nachts stiekem gaat zwemmen in het donkere woud en wordt beticht van bezetenheid… Het begon allemaal in het land van uitersten.