Is “Fake News” fake news?

Zaterdag 21 april vond het burgerkabinet Media plaats in het Vlaams Parlement waar Sven Gatz ,Vlaams minister van Media, Jeugd, Cultuur en Brussel, ons verwelkomde. Meer dan 100 burgers kwamen samen om de ideeën van het online platform via stellingen te verwerken tot beleidsaanbevelingen voor de minister.
Na een korte introductie werkten we intensief in groepen rond de thema’s: Fake News?, Iedereen journalist, Informatie à la carte, Gratis bestaat en Altijd en overal?
Tijdens dit burgerkabinet ontstonden een aantal vragen rond de stelling: “We hebben een onafhankelijk controleorgaan voor informatievoorziening nodig.” Wie zal er in dit controleorgaan zitten? Kunnen lezers en gewone burgers zelf achterhalen of het nieuws een feit of opinie is door bijvoorbeeld een onafhankelijke factchecker? En hoe zal de neutraliteit van dit controleorgaan gegarandeerd worden?
Rond de stelling “Er dient meer focus te komen op regionaal nieuws” was het duidelijk dat het regionale nieuws positievere berichtgeving biedt dan nationaal nieuws, omdat ze hun onderwerpen verder kunnen uitdiepen. Meer subsidies zijn echter welkom.
Tegenwoordig kan iedereen met een smartphone of een tablet de rol van journalist spelen. Hoe onderscheiden we “echte” journalisten van de “niet-echte” journalisten? Zouden we dit moeten doen op basis van het behaalde diploma van de journalist?
Gedurende de online debatten was 70% van de deelnemers het eens dat “fake news” een groot probleem vormt, maar ze konden niet tot een gezamenlijke definitie komen van het begrip. De deelnemers maken zich voornamelijk zorgen om de effecten van nepnieuws op de democratie.
De laatste stelling was dat iedereen recht heeft op correcte en betrouwbare informatie. Een idee uit het online platform van het burgerkabinet was dat kwaliteitsmedia hun artikels gratis moeten aanbieden. Geld kunnen ze verdienen door middel van het surfgedrag van de bezoeker bij te houden en zo gerichte artikels voor te stellen en reclame aan te bieden.
De groepen stelden op het einde van de dag hun maatregelen voor aan de minister waarna de deelnemers konden stemmen. Minister Sven Gatz gaf na de stemming een slotspeech waarna er afgesloten werd met een receptie.
De dag was heel intensief, leerrijk, productief en interactief. Er ontstonden heel veel interessante voorstellen om de media te verbeteren en fake nieuws te bestrijden. Hopelijk zien we daar ook resultaten van in de praktijk.

Een reactie achterlaten