Memes en artikels vertellen ons dat deze coronacrisis en bijgevolg de lockdown, een geluk bij een ongeluk is voor introverte mensen. Er zijn geen echte feestjes meer, niet meer zomaar naar buiten en vooral: eindelijk niet zoveel moeten socialiseren. Zijn introverte mensen nu beter af in deze tijden van corona?
Hier zit een regelrechte introvert. Ik kom buiten voor school en ga wel eens naar de winkel. Maar dat is het ook wel. Mijn vrienden zie ik dus weinig, maar dat stoort niet. De lockdown heeft bijzonder weinig verandering in mijn routine gebracht, behalve dat ik nu online lessen volg en niet op kot zit. Persoonlijk heb ik dus maar weinig last van de lockdown, omdat ik normaal ook veel thuis blijf en daar veel plezier uit haal. Maar dit geldt blijkbaar niet voor alle introverte mensen. Hun antwoorden op mijn bevraging op Instagram, wisten mij toch te verrassen.
Verschillende mensen beantwoordden mijn vragen via mijn Stories, waar de eerste verassing is dat de meerderheid zichzelf als extravert identificeert. Zo’n 64% van de deelnemers ziet zichzelf zo. Voor introverten zijn er zowel positieve als negatieve veranderingen geweest: het slaappatroon wordt aangepast, de druk van school en het sociale leven valt weg, meer gecoördineerd naar de supermarkt gaan. Wat bij extraverten opvalt is dat zij vooral vertellen dat ze hun vrienden niet of online moeten zien. Dit is een voorspelbaar gevolg als je kijkt naar de stereotypen van extravert en introvert.
We moeten ons gedrag sterk aanpassen naar de lockdown en verplicht thuis blijven kan zo gevolgen hebben op de mentale gezondheid. En verrassend genoeg zijn er op dat vlak veel introverten die de lockdown als een nadeel zien. Er wordt meer zelfdiscipline gekweekt maar anderzijds voelen ze zich angstiger, overdenken ze meer en is er gemis aan fysieke genegenheid. Het is verbazingwekkend wanneer extraverte mensen als positief gevolg aangeven dat ze rustiger worden, meer tijd heb om na te denken, zaken beter kunnen plaatsen, die ene wandeling langer maken en leren zich niets van andermans mening aan te trekken. Hier staat wel tegenover dat er ook mensen zijn die zich angstiger voelen, last hebben van stress rond school, zich eenzamer en nutteloos voelen en hun motivatie verliezen.
Meer dan de helft van al de mensen die aan de poll hebben meegedaan zeggen dat ze meer tijd hebben gespendeerd met hun familie en hiervan genoten, hoewel het minder leuk was voor extraverten. Wat de poll ook duidelijk maakt is dat bijna iedereen, ongeacht welk label je gebruikt, gek wordt van bijna niet buiten te mogen.
De antwoorden zijn unaniem als het over de dingen die men na quarantaine meenemen wilt. Iedereen wil hun vrienden vaker zien en waardeert de vrijheid van buiten mogen komen meer. Waardeer de kleine dingen meer, neem tijd voor jezelf en het leven is meer dan werken! De meeste mensen hebben hetzelfde soort antwoord gegeven maar één is eruit gesprongen: studenten hebben het moeilijk in deze tijd maar docenten moeten zich nu ook aanpassen. Die doen ook maar hun best en dat mogen we niet vergeten.
Wat missen we eigenlijk het meeste aan het ‘normale’ leven? Voor introverte mensen is het toch veeleer een kwestie van vrienden te zien, ritme in je dag hebben en eens buiten komen. Het minder verrassende antwoord van extraverten: ze willen afspreken met hun vrienden. Niet alleen dat, ze kijken weer uit naar op café gaan of iets gaan eten, impulsief zijn of doelloos rondlopen. Allemaal activiteiten die inderdaad onmisbaar zijn.
Lessen die ik hieruit trek: Introvert of extravert zijn heeft invloed op hoe je de lockdown beleeft, maar het verschil is eigenlijk bij veel zaken verwaarloosbaar. We moeten weten hoe we als persoon in elkaar zitten en ons daarnaar aanpassen. Introversie en extraversie is tenslotte maar een label dat we op onszelf plakken om makkelijker bij een groep te horen. Neem de lessen mee die je uit lockdown hebt geleerd als we het ‘normale’ leven terug oppakken.