Kim Lannoo, Laura Schaubroeck en Julie Pierens, drie namen die bij iedereen van Ravage direct een belletje doen rinkelen, en terecht! Het zijn drie enthousiaste vrijwilligers die niet weg te denken zijn uit de organisatie. Een voor een zetten ze zich al jaren in om de mooiste content te maken. Van het maken van podcasts tot workshops geven, niks is te moeilijk. Het is week van de vrijwilliger, tijd om hen eens extra in de bloemetjes te zetten dus!
Hoe heb je Ravage/Mediaraven leren kennen ?
Kim: “Ik leerde Mediaraven kennen in 2015 nadat ik via een vriend was gevraagd om deel te nemen aan een videoreeks over jongeren, ik ben toen beginnen praten met Anton en ben sindsdien blijven plakken.” Laura kwam voor het eerst in contact met Ravage in 2018 via een vriend. “Sure, whatever that is”, antwoordde ze toen al lachend. We zijn ondertussen 6 jaar later en ze is nog steeds een vaste waarde binnen het kernteam. Julie’s ontmoeting met Ravage vond plaats tijdens haar eerste jaar journalistiek, waar de organisatie zich presenteerde op een mediabeurs. “We zijn met mijn hele groep naar zo’n Ravage kaffee gekomen en blijven hangen. Dat is nu al vier en een half jaar geleden.”
Wat betekent het om hier vrijwilliger te zijn ?
Voor Laura is Ravage meer dan gewoon een organisatie. ”Voor mij was Ravage altijd een beetje een familie, een echte vriendengroep die ik altijd terugzag op elk Ravagekaffee. Het was altijd super tof om met die vrienden samen iets te maken.” Hoewel ze de laatste jaren iets minder actief werd door haar werk blijft ze altijd met plezier terugkomen.
Kim ziet Ravage als een digitale speeltuin.”Het is een plek waar ik nog altijd bijleer”, zegt hij. Vandaag geeft Kim zelf workshops en probeert hij ook wat de vingers aan de pols te houden met wat er leeft bij de jeugd. “Ik merk dat er de laatste tijd een soort van generatiekloof aan het ontstaan is. Daarom vind ik het ook belangrijk om de jeugd een beetje in de gaten te houden.”
“Ravage biedt vooral mogelijkheden, zeker als beginnende student in de mediasector om jezelf te ontdekken en te kijken wat je echt leuk vindt”, zegt Julie. Voor haar is Ravage vooral een mediaspeeltuin.
Wat is je leukste herinnering aan Ravage/Mediaraven?
Opvallend was dat iedereen op deze vraag hetzelfde antwoord had. ‘Five days of content’ was duidelijk een fantastische ervaring voor alle vrijwilligers. “We hebben toen een week lang rondgereden door Vlaanderen langs verschillende jeugdorganisaties en daar reportages over gemaakt”, zegt Kim. “Dat was het eerste wat ik gedaan heb zonder mijn vaste vriendengroep. Dat was een heel leuke ervaring om gewoon vijf dagen met iedereen content te maken en echt ook wel vriendschappen te ontdekken”, aldus Julie. En ook voor Laura was Five Days of content het hoogtepunt!
Hoe zou je Ravage omschrijven aan mensen die de organisatie nog niet kennen?
Kim: “Als een plek waar elke jongere op verschillende manieren kan kennismaken met digitale media. Je kan er op een toegankelijke manier je skills verbeteren ook al heb je geen eigen materiaal, Ravage levert niet enkel materiaal maar ook superveel inspiratie.”
“Ravage is een plek waar je niet gejudged wordt op de dingen die je maakt. Het is de perfecte plek als je opzoek bent naar positieve feedback,” zegt Laura. Julie omschrijft Ravage als een omgeving waar je wordt aangemoedigd om fouten te maken, “want enkel dan kan je leren”.
Wat doe je nu nog bij mediaraven ?
Julie’s huidige betrokkenheid omvat voornamelijk de podcast Rematch. “In Rematch spreken wij per seizoen tien afleveringen lang met een dj . Wij leren hen dan iets beter kennen en gaan op zoek naar de persoon achter de dj. Julie heeft ook een verleden in de foto en videogeschiedenis van Ravage. Kim staat momenteel op het punt om aan het vierde seizoen van ‘Onder 4 oren’ te beginnen. ‘Ik nodig elke maand een gast uit om te praten over muziek.’ Hoewel zijn focus op de pocast ligt werkt hij soms ook nog mee aan andere projecten of geeft hij workshops. Laura is een vaste waarde binnen de kernredactie en hoewel ze de laatste jaren minder actief is geweest, blijft ze betrokken bij kleine projecten.
Hoe zie je de toekomst ?
“Ik hoop op een vijfde seizoen van ‘Onder 4 oren en te kunnen blijven helpen waar nodig”, lacht Kim. Laura hoopt vooral in de toekomst te kunnen blijven deelnemen aan de projecten en ook Julie denkt nog lang niet aan stoppen. “Zolang ik het kan blijven doen, blijf ik wel vrijwilliger natuurlijk. Maar het is natuurlijk iets dat combineerbaar moet blijven.”