Boekenroute van Gent

November = boekenmaand, dus ook bij Ravage. Daarom nemen wij je mee, op zoek naar de leukste én lokale boekenplekjes in Gent. Onze dag is gevuld met acht interessante plekken, een wandeling van zo’n drie kilometer. We bezoeken tweedehandsboekenwinkels, een stripboekwinkel en zelfs een boekencafé!

We starten onze wandeling om 10 uur aan het station Gent-Sint-Pieters. Van daar wandelen we een minuutje tot we aankomen aan onze eerste stop, de onafhankelijke Boekhandel Limerick.

1. Boekhandel Limerick

Deze boekhandel bestaat uit twee panden. Achter de deur van het eerste pand, een oude farmacie, bevinden zich tweedehandsboeken, gesorteerd op kleur.

Je kan hier zelfs iets drinken of eten. Er zijn taartjes van Julie’s House, maar ook verse muntthee en granola met blauwe bessen. Afhankelijk van welk tafeltje je kiest om je koffie of thee te drinken, krijg je een kopje in de kleur die overeenkomt met de ruimte. De lokale thee die je drinkt, kan je kopen in de shop.  

Achter de tweede deur vinden we een winkel vol Nederlandstalige boeken, maar ook boeken vanuit de hele wereld. Non-fictie en fictie, het is hier allemaal. Voor kinder- en luisterboeken kan je hier terecht. Achteraan in de winkel bevindt zich een geheime parel. Daar vind je een collectie schrijfmachines van de Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans.  

Collage Limerick

2. Atlas & Zanzibar

Onze tweede stop bevindt zich tien minuten verder, namelijk Atlas & Zanzibar. Hier vind je reisgidsen en -boeken. Er is een brede variatie aan kaarten, zoals wandelkaarten, wegenkaarten, stadsplannen… Wil je je living een beetje opfleuren? Dan vind je hier leuke wereldbollen. In de winkel liggen ook fotoboeken van steden in België of van spectaculaire berglandschappen. Aan het personeel kan je altijd uitleg vragen.

Check zeker de Facebookpagina van Atlas & Zanzibar. Zo organiseert de winkel 21 november een stadswandeling in teken van het paneel De Rechtvaardige Rechters van Het Lam Gods met schrijver Robert Declerck.

Zanzibar

3. De Poort

Voor onze volgende winkel, stoppen we bij stripboekwinkel De Poort. Hier vind je een ruime keuze aan strips. Je vindt er onder andere de bekende Nederlandstalige strips zoals Jommeke, Kiekeboe en Suske en Wiske. Maar er zijn ook strips van de reeksen Atalante, Cognac en Roze Bottel.

Op de webshop depoort.com kan je zelfs de strips bestellen en dan worden ze thuis geleverd of je kan ze afhalen in de winkel. Toch is een bezoekje aan de winkel aan te raden, want het personeel kan je uitleg geven. En er zijn vaak signeersessies van striptekenaars.


Na al dat boeken snuisteren, krijgen we honger. We eten een hapje in de de havermoutbar Oats Day Long. Zoals de naam al doet vermoeden, kan je hier dus een hele dag havermout eten.

Collage De Poort

Deze plek wordt gerund door broer en zus Ewout en Anse. Een goed boek en een gezonde en betaalbare kom havermout, daar zeg je toch geen neen tegen? Wij kiezen de caramel apple porridge (links) en cinnamon apple oatmeal pancakes (rechts) met twee glazen verse appelsap.

Oats Day Long

4. De Kaft

We zetten onze tocht verder richting De Kaft. Vergeet niet: deze boekhandel neemt een pauze van 12.30 uur tot 13.30 uur. In De Kaft vind je een ruime waaier aan tweedehandsboeken en –strips aan een betaalbare prijs. Zo is er een doos, waarin de boeken maar één euro kosten. Bovendien biedt de winkel vaak kortingen aan en houdt hij stockverkopen. Tijd dus om een koopje in te slaan! Je vindt er fantasy boeken, psychologische tests, kunstboeken en nog veel meer.

Kaft collage

5. Paard van Troje

Onze vijfde halte is de boekenwinkel Paard Van Troje. Die is gericht op kwaliteit. Het is niet alleen een winkel, maar ook een koffiebar. Alleen bemoeilijkt corona dat laatste wel. De bar is nu niet beschikbaar. Of de drinkgelegenheid nog terugkomt, is niet zeker.

Kinderboeken, fictie en non-fictie, het is er allemaal. De eigenaren denken goed na voor ze een boek in de winkel leggen. Daarom klinkt hun doelstelling als volgt: een paard van Troje zijn tussen al die andere boekhandels. Op de achtergrond van de winkel hoor je muziek, die verkocht wordt samen met films en documentaires.

collage Paard van Troje

6. De Slegte

Ook De Slegte is een tweedehandsboekenwinkel. Het is een keten die verdeeld is over een groot deel van Vlaanderen en Nederland. De winkel in Gent beschikt over maar liefst vijf verdiepingen vol boeken! Hier kan je uren in ronddwalen.

Het diverse aanbod varieert tussen boeken die niet meer in de hedendaagse boekwinkel te vinden zijn en tweedehandsboeken, waaronder studieboeken voor hogere opleidingen. Je vindt er onder andere bestsellers, gesigneerde boeken, topografische prenten en zelfs een aparte selectie voor vrouwen.

7. The Other Shop

De volgende stop, The Other Shop is anders dan de andere winkels.  Je vindt hier lifestyleboeken en reisboeken met kwaliteitsvolle foto’s, maar ook decoratiespullen en grappige boekjes, die voornamelijk Engelstalig zijn.

Zo zijn er boeken met titels als: ‘365 feiten waar je helemaal niets aan hebt’, ‘Fartology’, ‘How to Be a Cat’ en ‘The very embarrasing Book of Dad Jokes’. Het zijn boeken waar je op het eerste gezicht mee lacht, maar die vaak herkenbaar blijken te zijn. Een leuke cadeautip dus! Je kan ook bestellen op de webshop.  

the other shop

8. Le Bal Infernal

We eindigen onze route met het tweedehandsboekencafé Le Bal Infernal. Vroeger was dit een stand-upcomedycafé, dat dezelfde naam draagt als het huidige boekencafé. Le bal Infernal betekent ‘het feest in de hel’.  Het is een geheimzinnige naam, waarvan mensen denken dat het van een boek komt, maar niets is minder waar. De eigenaar heeft de naam gewoon gehouden, omdat hij vond dat Le Bal Infernal bij het thema van een boekencafé past.  

Je mag de tweedehandsboeken, die gesorteerd staan op thema, gewoon lezen in het café met een gemberthee of een koffie in de hand. Zoute of zoete snacks zoals poffertjes zijn beschikbaar.

Le Bal Infernal is ook een ruilcafé. Zo zijn alle boeken in het café ruilbaar, maar je betaalt er wel 1 euro voor. Je kan ze gratis ruilen, als je een boodschap achterlaat in het boek. Daar schrijft een ander dan weer iets in en zo krijgt je boek een nieuw leven. Het café is open tot middernacht en vrijdag en zaterdag zelfs tot 2 uur.

collage bal infernal

Onze boekendag zit erop, we keren terug met de tram naar het station Gent-Sint-Pieters. Ook kan je een kwartiertje stappen naar het station Gent-Dampoort en vanuit daar een trein naar huis nemen.

Klik hier voor een uitgebreide routebeschrijving van onze boekenroute.

Een reactie achterlaten