WAT IS EEN STAN?
Het kan wel eens gebeuren dat je op het internet een term tegenkomt waarvan je nog nooit gehoord hebt. Zo wist je misschien nog niet dat een ‘fandom’ slaat op een groep fans en ‘merch’ de afkorting is van het Engelse woord ‘merchandise’, wat zoveel betekent als fanmateriaal. Nog zo’n woord dat je misschien niet kent is ‘Stan’. In de volgende video wordt dit begrip kort toegelicht.
WAT IS BTS?
BTS, ook bekend als Bangtan Sonyeondan of de Bangtan Boys, is een Koreaanse popgroep die bestaat uit zeven leden. Ze brengen vooral popnummers uit die gaan over houden van jezelf en hoop voor de toekomst. De leden hebben steeds een eigen functie in de groep, zoals bijvoorbeeld hoofddanser en ondersteunende zanger.
Ook heeft elke K-popgroep een ‘maknae’ en een ‘visual’. De ‘maknae’ is de jongste uit de groep. Soms wordt die ook de ‘golden maknae’ genoemd, wat wil zeggen dat deze persoon van alles wel wat kan en erg geliefd is. Deze persoon kan van alles wel wat en is het meest geliefd door de fans. In Korea is het esthetische van groot belang. Hierdoor heeft elke K-popgroep een ‘visual’. Dit is de persoon die door het management gezien wordt als het mooiste lid.
Klik op de foto hieronder om meer te weten te komen over de leden van BTS.
© BTS BigHit
BTS werd in 2013 op poten gezet door Big Hit Entertainment, toen één van Korea’s minder bekende managementbedrijven. Big Hit is sindsdien enorm gegroeid, vooral door BTS. Ondertussen staan er nog verschillende andere bands en artiesten onder hun naam, zoals Tomorrow by Together en Lee Hyun. Het label traint hun artiesten en voorziet hun van een woning, maar de manier waarop ze dat doen is nogal omstreden. De idolen tekenen op een jonge leeftijd een strikt contract waar ze heel moeilijk onderuit geraken. De schulden die de artiesten oplopen tijdens de opleiding zijn enorm, en als ze niet doorbreken moeten ze die allemaal terugbetalen aan het agentschap. De omstandigheden zijn ook niet ideaal. Er is dagelijks intensieve zang- , dans- en mediatraining en er worden strikte diëten opgelegd aan de idolen in wording.
Flora Smit, PhD-studente Koreastudies aan de universiteit van Leiden vertelt hoe Koreaanse jongeren in de industrie terecht komen.
MAAK KENNIS MET DE FANS
Lanisha Buurlage
21 jaar oud - Merelbeke
Studente Dierengeneeskunde
Fan sinds 2014
ZIN KOCHBATI
30 jaar oud - Lochristi
Preventieadviseur Media Markt
Fan sinds 2016
TUGCE ELMA
21 jaar oud - Gent
Studente Communicatiemanagement
Fan sinds 2016
LANISHA BUURLAGE (21)
Lanisha Buurlage is een Nederlandse die op kot zit in Merelbeke. Op haar kot zie je de muren amper en is BTS overal aanwezig. “Voor veel mensen is het misschien te druk, maar ik ben het al zes jaar zo gewoon. Het geeft mij een gevoel van rust.”
Ze zegt iedere maand ongeveer honderd euro uit te geven aan BTS merchandise. Dit is niet zo bijzonder in het BTS-fandom: vele fans uiten hun steun voor hun favoriete band door albums, boeken, kledij et cetera aan te kopen. Voor hun is dit de ultieme manier om terug te geven aan de idolen die voor hun zo veel betekenen.
Klik op de sterretjes op de afbeelding hiernaast om meer te weten te komen over Lanisha’s merchandise.
Voor niet-Koreaanse fans neemt deze steun een hele hap uit het budget. “Al het geld dat ik over heb geef ik uit aan BTS, maar dat is het voor mij volledig waard,” zegt Lanisha. Door hoge douane- en verzendingskosten doen fans vaak zogenaamde ‘group orders’ of groepsaankopen. Ze verdelen de invoerkosten onder een tiental fans om zo voordeliger aan albums te geraken. Deze albums worden in Europa ook wel verkocht, maar aan woekerprijzen. Daardoor zijn fans bereid om de invoerkosten vanuit Zuid-Korea te betalen. Lanisha organiseert zelf zo’n groepsaankopen. Zo wil ze ook Europese fans de mogelijkheid geven om de albums aan een goedkopere prijs aan te kopen.
Al het geld dat ik over heb geef ik uit aan BTS, maar dat is het voor mij volledig waard
Voor niet-Koreaanse fans neemt deze steun een hele hap uit het budget. “Al het geld dat ik over heb geef ik uit aan BTS, maar dat is het voor mij volledig waard,” zegt Lanisha. Door hoge douane- en verzendingskosten doen fans vaak zogenaamde ‘group orders’ of groepsaankopen. Ze verdelen de invoerkosten onder een tiental fans om zo voordeliger aan albums te geraken. Deze albums worden in Europa ook wel verkocht, maar aan woekerprijzen. Daardoor zijn fans bereid om de invoerkosten vanuit Zuid-Korea te betalen. Lanisha organiseert zelf zo’n groepsaankopen. Zo wil ze ook Europese fans de mogelijkheid geven om de albums aan een goedkopere prijs aan te kopen.
ZIN KOCHBATI (30)
ZIN KOCHBATI (30)
Zin Kochbati leerde BTS kennen via zijn favoriete YouTubekanaal. Zij maakten een video waarin mensen reageerden op de liedjes van BTS. “Ik zag dat een van de leden Rap Monster heet en dacht bij mezelf: ‘Wie noemt zichzelf nu zo?’ Mijn interesse was gewekt en voor ik het wist werd ik er helemaal ingezogen.”
Ondertussen woont Zin met zijn vriendin in Lochristi. Ze leerden elkaar kennen op het internet en zijn intussen al elf jaar samen. Ze werden beide fan in 2014. Via de afbeelding hiernaast kun je hun kast ontdekken.
Door hun vaste jobs en stabiel inkomen kunnen ze zich bijvoorbeeld concerttickets veroorloven. Die zijn enorm duur en omdat BTS niet naar België komt, hangt er een citytrip naar Parijs aan vast. Het goedkoopste ticket voor zo’n concert kost je honderd euro, maar voor een betere plek betaal je al snel duizenden euro’s. “Ik twijfelde of ik wel wou gaan maar mijn vriendin heeft me overtuigd. Daar ben ik blij om, want het was een heuse ervaring.”
Al van jongs af aan is Zin geïnteresseerd in de Aziatische cultuur. “Ik heb altijd al naar aparte dingen geluisterd. Vroeger was ik fan van Visual Kei, dat is Japanse rock waarbij de artiesten verkleed zijn als vrouwen.” Het visuele aspect is voor Zin heel belangrijk, net zoals in de K-popindustrie. Daarom is Jimin zijn favoriete lid BTS-lid. “Ik ben misschien wel een heteroman, maar ik vind dat hij er verdomd goed uitziet.”
Zin’s omgeving reageert over het algemeen positief als hij hun vertelt dat hij BTS-fan is, maar hij merkt wel dat het voor veel mensen nog steeds een vreemd concept is. Na een woordje uitleg zijn de meesten er wel voor te vinden. “Mijn collega’s laten me af en toe mijn muziek spelen, ook al is het niet echt hun ding. Er zal altijd wel kritiek zijn van mensen die het niet begrijpen, maar ik heb geleerd om dat een plaats te geven,” zegt hij.
“Ik ben misschien wel een heteroman, maar ik vind dat hij er verdomd goed uitziet"
Ondanks het stereotype beeld dat een fan een tienermeisje is zijn zij zeker niet de enigen die opgaan in een artiest of band. De reden waarom dit stereotype nog steeds leeft legt professor Hofman in onderstaande video kort uit.
TUGCE ELMA (21)
“Comfort is het eerste woord dat in mij opkomt wanneer ik denk aan BTS,” zegt Tugce Elma. Ze is al fan sinds 2016 en leerde hun kennen via YouTube. “Elk evenement is voor mij echt iets om naar uit te kijken. Door het tijdsverschil met Zuid-Korea is het soms wat plannen, maar dat heb ik er voor over.”
Dat ze veel tijd steekt in BTS is wel duidelijk. Naast de fanaccounts die ze runt op verschillende sociale media platformen zoals Twitter en Instagram is Tugce ook mede-beheerder van de gesloten Facebookgroep BTS BELGIUM. Ze sloot zich aan bij het team van beheerders omdat ze Nederlandstalig is. “De berichten werden meestal gepost in het Frans. Om de groep toegankelijker te maken voor Nederlandstalige Belgische fans besloot ik om me aan te sluiten als beheerder."
“Ik kan me in hun muziek vinden en geniet ervan. Dat is het belangrijkste voor mij.”
Op Instagram heeft Tugce ongeveer 28.000 volgers. Op Twitter zijn dat er veel minder, maar dat is omdat ze haar Twitter liefst onder vrienden houdt. Zoals vele andere A.R.M.Y. gebruikt Tugce ook regelmatig de app V LIVE. Via deze app blijft ze op de hoogte van wat haar idolen aan het doen zijn. Zo komt ze vanalles te weten over hun dagelijkse leven. Ook op andere apps, zoals A.R.M.Y. Amino, kunnen fans onderling praten over BTS. Velen gaan hier erg in op, maar Tugce laat zich niet snel meeslepen. “Als er op mijn tijdlijn iemand zegt dat BTS slecht is scroll ik daar gewoon voorbij. Ik kan me in hun muziek vinden en geniet ervan. Dat is het belangrijkste voor mij.”
Waarom willen fans zo graag weten wat hun favoriete artiest aan het doen is? Professor Kirsten Hofman legt uit.
Zoals Lanisha al aangaf is voor veel fans merchandise kopen een van enige manieren om hun idolen te steunen. Het agentschap achter BTS, Big Hit, speelt hierop in en verdient tientallen miljoenen dollars aan merchandise per jaar.
BTS-fan zijn is een fulltime job op zich. Het neemt veel geld maar vooral ook veel tijd in beslag. Door de constante stroom aan content die wordt geleverd door de BTS-idolen krijgen de fans naar hun gevoel evenveel terug als ze geven.
Fans voelen zich in het fandom vrij om zichzelf te zijn en vinden in elkaar vrienden voor het leven. Zoals bij andere artiesten vinden fans troost in hun muziek en loodsen de Bangtan Boys hen door moeilijke momenten in hun leven.
Het geluk dat fans uit BTS halen gaat hun omgeving niet voorbij. Na een woordje uitleg reageren vrienden en familie overwegend positief, sommige gaan er zelfs in mee. Een fan zijn van BTS is dus duur maar dankbaar.